reisgids italië
Voor wie langer blijft dan alleen de 18e, en daarbij ook nog benieuwd is naar al het moois in de regio, hebben we onze expert gevraagd om wat reistips te geven. De locatie bevindt zich in de provincie Lazio, dicht bij de grens met Campania. Het ligt tussen Rome en Napels in, waardoor deze beide grote steden goed te bezoeken zijn voor een stedentripje. Waar Lazio bekendstaat om Rome, is Campania bekend om Napels, de Amalfikust, de Vesuvius, Pompei, en natuurlijk de allerlekkerste buffelmozzarella van de wereld. De trouwlocatie bevindt zich specifiek aan de Golf van Odysseus, waar je heerlijke stranden vindt met blauwe vlag, de eilandjes voor de kust en de heerlijke verse visgerechten (denk aan pasta met vongole, mosselen, vissoep, calamari en nog veel meer lekkers). Hieronder volgen wat suggesties dichtbij (en verder weg van) de locatie waar je je kunt laten verrassen door al het moois (en lekkers!) wat Zuid Italië te bieden heeft!

Sperlonga (8km, 10 min)

Een pittoresk dorpje op steenworp afstand van de locatie. Schilderachtige kleine straatjes, lekkere ijssalons, leuke restaurants en dat alles omringd met mooie stranden. Voor wie ook nog wat cultuur wil snuiven: de restanten van de eerste villa van de Romeinse keizer Tiberius is hier ook te vinden, en vanaf het strand kun je hier zo in kijken.
Gaeta (23km, 30min)

Voor een mooi dorp aan het strand, met een prachtig oud stadscentrum (Borgo) en leuke stranden, moet je bij Gaeta zijn. Het zijaanzicht van dit dorp op een landtong doet soms denken aan een walvis. Wandel langs de haven, kijk toe hoe de vissers vanaf de kade hun avondmaal binnen hengelen en wandel door de kleurrijke straatjes. Dichtbij Gaeta is ook de Montagna Spaccata te vinden: de gespleten berg. De legende zegt dat deze berg in tweeën is gespleten op het moment dat Jezus werd gekruisigd. Je kunt via een smalle trap naar beneden lopen richting het water. Niet te missen als je in Gaeta zelf bent: alle verse visgerechten, met als echt lokaal gerecht de tiella uit Gaeta. Een soort hartige vistaart,  met verse vangst van die dag. Laat je het ons weten als je hier nog een goed adresje voor zoekt?
Grotte di Pastena (38km, 50min)
In het groene hart van Lazio, het Parco Naturale dei Monti Aurunci, bevinden zich de grotten van Pastena. Je kunt deze grotten bezoeken onder leiding van een gids. Binnenin de grot kun je de stalagmieten en stalactieten bewonderen, en ook de bewoners van de grotten (hint: ze hangen ondersteboven aan het plafond). De route ernaartoe is via de bergen, mocht je even genoeg hebben gehad van de kust.
Sermoneta (52km, 50min)
Een middeleeuws dorpje met ook het kasteel van Caetani, leuk als je een mooi bergdorpje zou willen bezoeken. Het staat bekend om zijn goed bewaard gebleven historische centrum en imposante kasteel. Sermoneta heeft een sfeervol historisch centrum met smalle geplaveide straatjes, oude huizen en pleintjes. Het is heerlijk om door de straten te dwalen en de historische sfeer te ervaren.
San Felice Circeo - Parco Nazionale del Circeo (28km, 30min)
De landtong die vanuit de locatie te zien is richting het noorden, is het Parco Nazionale del Circeo, een mooi natuurpark. Je kunt hier doorheen wandelen, of neerstrijken op een van de mooie stranden. Hier in de buurt is ook het dorpje San Felice Circeo te vinden. Verken het sfeervolle historische centrum, waar smalle geplaveide straatjes en kleurrijke huizen zich vermengen met levendige lokale winkels en charmante cafés. Maak een wandeling naar de top van de Monte Circeo en geniet van adembenemende panoramische uitzichten over de kustlijn en de eilanden 
Dagexcursie naar Ponza of Palmarola (naar de boot: 26km, 30min. De boot doet er 1u 20min over of 2u 30min)
Een aanrader! Zowel Ponza als Palmarola zijn twee pareltjes van eilanden voor de kust, in de verte zichtbaar vanaf de locatie. Je kunt de eilanden in een dagexcursie bezoeken vanaf Formia met een bootje. Je kunt er lekker wandelen, neerstrijken op een mooi strand, en verse vis eten totdat je zelf bijna kieuwen krijgt. Hier geniet je echt van het ultieme eilandgevoel. Het allermooiste is om met een bootje rondom de eilanden te varen, en de verborgen strandjes te bezoeken. Mocht je hulp nodig hebben bij het boeken van een bootje, laat het ons dan even weten!

Matese gebergte (125km, 2u 20min) of Monte Maggiore (87km, 1u 30min)
Mooie bergwandelingen kun je maken bij de bergen van Matese, of op de Monte Maggiore.
Een leuk feitje is dat het dorp waar de Italiaanse familie van Valeria vandaan komt, Pietramelara, aan de voet van Monte Maggiore ligt. Bij genoeg animo zouden we op zondag een kleine excursie kunnen maken waarbij we de berg op wandelen, en aan het eind van de wandeling het dorpje bezoeken waar we kunnen genieten van de lokale keuken, en het oude centrum kunnen bekijken. Uiteraard nemen we onze gids mee ;) 

PS: in deze regio niet te missen: de Enige Echte Mozzarella di Bufala. Na deze wil je niets anders meer! Ook lekker uit het vuistje zoals Jasper demonstreert op onderstaande foto. 
Reggia Caserta - Het paleis van Caserta (100km, 1u 45min)
Dat wat die gekke Fransen kunnen met Versaille, moeten wij ook kunnen. Wie weet dachten de Italianen dat ergens omstreeks 1750 ook, toen ze de Nederlands-Italiaanse architect Luigi Vanvitelli (ook wel Lodewijk van Wittel voor intimi) de opdracht gaven om het paleis van Caserta te bouwen. Volgens internet was het idee een overdreven groot en elegant paleis te bouwen met een gigantische tuin, en dat is ze goed gelukt. Of het slim was om het toentertijd te bouwen is een tweede, want geld of macht hadden ze op dat moment niet echt. Fun fact: er zijn hier een aantal films opgenomen, zoals Oceans 13, Mission Impossible III en ook een aantal Star Wars films. PS: als je geen zin hebt om de hele 3km heen en ook weer terug te lopen in de tuinen, kun je ook gewoon met de shuttlebus gaan. 
Excursie naar Capri of Ischia vanaf Napels (115km, 2u tot de boot)
Vanaf Napels kun je de boot pakken naar Capri of Ischia. Dit zijn beiden wat grotere eilanden met meerdere dorpjes, waar je voor een aantal dagen goed zou kunnen vertoeven. Capri is de bekendere van de twee, waar je de echte jetset aantreft. Ook bekend van de insalata Caprese (mozzarella en tomaat). De andere is Ischia, dat bekendstaat om de thermische baden. Je kunt hier naar de natuurspa, om je onder te dompelen in wellness en modderbaden. Doe dat wel in oude badkleding, want de zwavellucht krijg je niet meer uit je zwembroek. Op beide eilanden zijn genoeg leuke dorpjes en mooie stranden te vinden.
Costiera Amalfitana (180km, 3u)
Toegegeven, het is nogal een aardig eind van de locatie. Zie dit ook meer als een suggestie voor het vervolg van je tripje, of een stop op weg naar het vliegveld in Napels. Want wanneer kom je nu weer zo ver zuidelijk in Italië?! De kustlijn van de Amalfikust is wereldberoemd, en met name in de zomer ontzettend druk. En niet zo gek, want de dorpjes zijn echt prachtig om te zien. Je kunt de kustroute rijden met de auto (let wel op, het zijn hele smalle wegen, zeker als een bus je tegemoet komt rijden), of bekijken vanaf de taxi-bootjes. Vergeet ook niet de dorpjes iets verder van de kust af te bezoeken, zoals Ravello. Dit dorp heeft ontzettend mooie oude Villa’s met indrukwekkende tuinen. Denk bijvoorbeeld aan Villa Cimbrone, waar Jasper, compleet onverwacht, op zijn knieën ging voor Valeria.
Gran Sasso (230km, 2u30min)
Ook deze tip is aardig ver weg, maar kan als aanvulling van je vervolgtrip worden gezien. De Gran Sasso is een bergmassief dicht bij l’Aquila, richting Rome en dan rechtsaf. Hier is ook de hoogste berg van de Appenijnen te vinden, de Corno Grande (2912m). Mei is de periode waarin je ooit op zaterdag hier kon gaan skiën, en de dag erna kon liggen bakken op het strand. Of er dit jaar ook nog sneeuw zal liggen is natuurlijk altijd de vraag, maar het blijft een mooi gebergte en een goede optie om de koelte op te zoeken.